2012. január 27., péntek

Sós citrom



Sós citrom
Hozzávalók: tetszés szerint pár darab citrom
A citromot nagyon alaposan megsikáljuk, megmossuk.
A citromokat négybe vágjuk vigyázva, hogy az alja egyben maradjon.
A közepébe citromonként 1 ek sót töltünk, és a citromot összeszorítjuk, a kovászos uborkához hasonlóan lerakjuk a befőttesüvegbe jó szorosan, hogy minél kevesebb vizet és minél több citromot tudjunk tenni bele.
Ha ezzel készen vagyunk, akkor feltöltjük vízzel úgy,hogy a víz ellepje a citromokat. A tetejére pedig egy kis olajat öntünk és ezzel egy kis levegőmentes váku-
mot képzünk. Legalább 1 hónapig érleljük, de jobb, ha több hónapig hagyjuk.

Egy ismerősömtől kaptam ezt a receptet, ill. magát egy darab citromot is kostólóra. Számomra nagyon szokatlan volt, hogy a citrom a teán és a citromos süteményen kivűl másra is használható. De amit megszagoltam az illatát tudtam, hogy el vagyok veszve
Valami hihetetlen pazar és fanyar a citromhéjának az illóolaját lehetett érezni az üvegben. Nem az a vad, savanyú, nyálcsorgatós citrom volt, amire számít az ember. Furcsa, de azt kell mondanom már alig vártam, hogy hazaérjünk és megkóstoljuk a citromot. 
Kevés ember szeretne "citromba harapni" és otthon ért a meglepetés a citromnak pontosan olyan íze volt amilyen az illata volt.
Az első étel, amivel kipróbáltam az a hal volt. Tepsiben sült erősen fűszerezett hal a végén, nyakon csurgatva a citrommal, fenséges! A citrom héja sem veszett kárba, hiszen azt is felvágtam és megsütöttem a hallal együtt és megettem. A só annyira átjárja a citrom pórusait, hogy probléma nélkül megehető, hiszen az egész citrom egyforma ízű minden részében. De csurgattam már a bundás kenyérre is a variáció végtelen. Legközelebb a magam készítette sajtban fogom kipróbálni.

Érdemes akár 8 hónapig is érlelni, hiszen minden időszakaszban más és más ízt fog mutatni a citrom, de az igazi aromáját legalább 8 hónap után éri el. Ha megszeretted ezt az íz világot jó, ha több üveget készítesz belőle a hosszú érési idő miatt.

Újdonságként ki lehet próbálni a zöld citromot is. Ha megfogunk, egy zöld citromot a kezünkön egy igen intenzív aromát érezhetünk, érdekes, hogy mennyivel aromásabb a zöld citrom a hagyományosnál.

Zöld citromos limonádé:
1 kancsó víz
Ízlés szerint cukor
Ízlés szerint friss citromlé
1 egész zöld citrom felszeletelve
2 ág menta levél
Hagyományos módon a vízből, citromból, cukorból limonádét készítünk, ezután pedig beletesszük a felkarikázott zöld citromszeleteket és a mentaágakat. Érdemes legalább fél napot várni a fogyasztással, hogy a menta és a szeletelt citrom illóolaja kellőképpen kioldódhasson. A zöld citrom héja egy kis fanyarságot ad a limonádénak.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...